Jdi na obsah Jdi na menu

Den ve škole s předškoláky

4. 4. 2018

Den ve škole pro předškoláky -  28. 3. 2018

S příchodem jara se naše škola připravuje na zápis dětí do prvních tříd. Rodiče předškolních dětí se mohli seznámit s prostředím a provozem školy již na Dni otevřených dveří, který jsme pro ně uspořádali koncem února. Pro jejich děti – předškoláky z MŠ Petrovice - jsme rovněž připravili návštěvu před zápisem do 1. ročníku, aby se i ony seznámily s prostředím školy, se svými budoucími spolužáky a učitelkami. Ve škole strávily jeden „opravdový“ školní den. Školáci ze ZŠ Lesonice se na své kamarády ze školky velice těšili a po celou dobu byli budoucím prvňáčkům nablízku.

Školní den začal v ranní školní družině, jejíž účelně vybavené prostory nabízejí pestrou škálu různých činností. Nejoblíbenějším se stalo zákulisí malého divadélka a stoly pro výtvarné tvoření. Za oponou rázem ožilo několik loutek, do pohybu se dala světelná autodráha a skupinka malých bytových architektů se pustila do přestavby domečku pro panenky. S paní učitelkou Štěpánkou Janštovou si děti vyrobily velikonočního zajíčka. Pozdravit a pochválit je přišla i paní starostka Irena Závišková.

Po malém sladkém občerstvení ve školní jídelně si každý vybral kamaráda, v jehož doprovodu se vydal na prohlídku školy. Po boku svých průvodců se předškoláci představili ostatním spolužákům, seznámili se s učebnami a dalšími prostorami školy. Učili se bezpečně pohybovat po schodišti, seznámili se s pravidly pro osobní hygienu a s obsluhou várnice na pitný režim. Ovocný čaj, který denně pro všechny připravuje paní školnice Barbora Lelková, jim ke svačině od maminky moc chutnal.

Potom už je čekalo opravdové učení s paní učitelkou Lenkou Kroutilovou. V lavicích jim to moc slušelo a také se jim dařilo úspěšně plnit s pomocí třeťáků všechny úkoly, které si pro ně paní učitelka připravila. Ve druhé třídě společně čarovali, tancovali a zpívali písně o jaru, hledali ztracená písmenka, vyzkoušeli si, jak se pracuje s interaktivní tabulí. Někteří si dokonce prověřili na počítači svoje početní dovednosti a vytiskli si hodnocení. Na památku nám věnovali svůj autoportrét s vlastnoručním podpisem.

A to už se blížilo poledne. I když předpověď počasí přála dešti, do oken nesměle nakouklo sluníčko. Proto jsme nemeškali a vydali jsme se na malou procházku kolem školy. Budoucí prvňáčci předvedli, jak se chodí bezpečně po chodníku a kde a jak se přechází silnice. Když jsme míjeli bránu bývalého statku, přicupitala nám naproti kozí rodinka a několik ovcí. Asi jsme je vyrušili z výuky českého jazyka. Bylo zřejmé, že právě probírají písmeno – bé.

Cestou zpátky se už děti těšily na oběd, který se dováží z petrovické školní kuchyně. Po dobrém obědě si mohly odpočinout při poslechu pohádky na koberci ve druhé třídě. Vyučování skončilo. Teď už si každý mohl vybrat činnost podle svého přání. Někteří přijali pozvání paní učitelky Anděly Bognerové, která pravidelně v tuto dobu vede kroužek anglického jazyka pro začátečníky. Milým překvapením bylo, že někteří předškoláci uměli už anglicky počítat do deseti a dokonce se zapojili do pojmenovávání zvířátek na obrázcích.

Den s předškoláky utekl jako voda. Loučili jsme se neradi. Ale o to více se budeme všichni těšit na další společné setkání. I rodiče byli mile překvapeni, jak se jejich malí školáci rychle začlenili do kolektivu. A za to si zaslouží všichni velkou jedničku s hvězdičkou!                                                            

 

Náhledy fotografií ze složky Den ve škole s předškoláky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář